Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit 2015

Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit, så kallas lakritsfestivalen i Helsingfors för att alla i Finland ska förstå att det är både söt och salt lakrits det gäller. I Sverige går ju allt under namnet lakrits, men vill man poängtera att man gillar det salta som är vanligt här i Norden kan man säga saltlakrits, salt lakrits eller salmiak som kommer av saltet ammoniak som i sin tur kommer från det kemiska man får om ammoniak och saltsyra neutraliseras till saltet ammoniumklorid.

Och salt lakrits fanns i alla former. Och söt. Själv ansvarade jag för ett rum där det fanns ren lakrits, dvs utan annat innehåll är just lakrits vilket fick många att testa och säga ”Det var starkt”. Fast oftast sa de det på finska som jag inte alls behärskar så bra men så pass att det kunde dröja till jag gick över till svenska eller engelska. Så här såg det ut innan de kom in. Bildspel i bakgrunden som visade rötter, och sen en hög med rötter samt en hård och en mjuk lakritsmassa för att avslutas med produkter från italienska Amarelli till försäljning där tandkrämen fortfarande väckte uppseende och sålde slut. Många frågade om den var svart…IMG_2718

Utanför rummet var det livlig aktivitet nästan hela dagen. I Finland verkar de inte hänga på låset på samma sätt som i Sverige så det var först efter en timme det såg ut som bilden nedan. Förra årets besökssiffror fördubblades. Minst. Närmast ses Panda som är en av Finland största lakritstillverkare. Längst ner i den härliga hallen fanns huvudsponsorn Fazer. Andra finska märken var Brunberg, Haganol, Kouvolan, Makulaku och Halva som jag redan köpte en påse av på vägen dit i taxfree ombord Viking Line-båten.IMG_2721

På hemresan höll jag en lakritsprovning för ett gäng bloggare som bjudits på resan av Viking Line. Vi provsmakade bland annat det jag tiggt ihop av Panda, Halva, Haupt Lakrits, Lakrids by Johan Bulow och förstås Amarelli.

Andra som bloggat om festivalen:
Malin Tilja har gjort en skön ”En bildbomb från helgens lakritsfestival”
Bloggen ”Bli min jäst” av Pernilla Lyck
Bloggen ”Lindas matstuga” har flera inlägg med härliga bilder:
Lakritsfestivalen med barn
Lunch på en lakritsfestival
Workshop à la lakrits med Douglas Spiik
Lakritsfestivalen i Finland

 

Själv gjorde jag en stillsam video: