De nominerade i Finska Salmiakgalan (Update: Och vinnaren är…)

Så ser de ut, de sex som är utvalda till årets upplaga av Salmiakgalan. Sverige har med ett bidrag, Marabou Black. Den till vänster är från Danmark och heter Killerbon Soft och är lite som en salt skolkrita och kom för två år sen. Efter Marabou-biten kommer Pantterri från finska Fazer.

Den lilla runda är Sterkar Djúpur (från Freyja, Island) som den salta varianten från populära Djúpur (som kom tvåa i Sveriges Favoritlakrits 2014). Liksom Marabou har den choklad i sig, vilket var ett vinnande koncept förra året då Saltlakritsmandel från Holland vann.

Halva från Finland har Pommix i två salta smaker och urvalsjuryn valde att ta med båda som ett bidrag!

Längst till höger finska Namitupas salmiakknapp som har gjorts i massa olika smaksättningar, även utan salmiak. Men här originalet, även om jag själv föredrar den med blodapelsinsmak. Minns hur den smaken lanseras på galan för några år sen och jag var tvungen att dricka blodapelsinjuice till salmiakknappen för att få den härliga kombinationen.

Både publiken och tvåmannajuryn utser en vinnare. Årets jury består av skådespelarna Tommi Korpela och Anu Sinisalo som båda har vunnit Jussistatyetten som är Finlands motsvarighet till Guldbaggen.

Omöjligt att gissa.. är det inte… Gissar man sex gånger så får man ju rätt, men får jag bara gissa en gång satsar jag på Killerbon Soft som jag inte ens har smakat. Låter hur god som helst!

Den 28 februari äger galan rum på restaurang Dubrovnik, se föregående inlägg för mer info och se den finska sidan med presentation av de nominerade (med översättning till engelska) från arrangören Salmiakki Finlandia här vars bild jag lånade.

Update:
Nu har de gjort en video där juryn provsmakar:

Update 2: Killerbon Soft från Danmark vann! Och publikpriset gick till isländska Sterkar Djúpur.