Vietnamesiska Marou på Chokladfestivalen

chokladfestival2013_1

Samuel Maruta från vietnamesiska chokladtillverkaren Marou höll i en provning som jag besökte när det var Chokladfestival första gången i Älvsjö efter tio år på Nordiska Museet. Vi fick smaka deras kakor från 72 procent kakaohalt till 78. De gör inte annat än mörk choklad, för de vill bara göra sånt de själva tycker om. Varje chokladkaka kommer från en egen region i södra Vietnam. Det hela avslutades att vi fick smaka deras nya, Treasure Island, som är på 75 %. Omslagspappret är som en karta och på ett ställe är det ett kryss, det är där ”skatten”  har hämtats. Det plantage som de valt ut för att få chokladbönorna. Bara choklad och socker används i deras choklad.

 

chokladfestival2013_2

 

Så här ser det ut om man halverar en färsk kakaofrukt från Vietnam. Som synes förstör man bönorna om man gör så här! Det vita är fruktköttet som man kan äta, men det når sällan Europa för det ruttnar snabbt. Lite banan/mango över det!

chokladfestival2013_3

Här är Vincent Mourou och kollegan Samuel Maruta. Tillsammans blir det Marou, vars hemsida du hittar här!

Det är de här som satt fart på chokladtillverkningen av riktig choklad i Vietnam. De sålde sin choklad vid Berikssons monter. Via Beriksson hemsida kan du hitta återförsäljare och bilder på chokladen.